Wat is een aarding

De aarding is een metalen geleider die alle elektrische toestellen verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde. Het is een cruciaal onderdeel van elke installatie. Want de aarding voorkomt elektrocuties. Bij een isolatiefout zal een differentieelschakelaar de stroom automatisch uitschakelen.

Aarding bij nieuwbouw

Voor een nieuwbouw met funderingen van minstens 60 cm diep gebruikt men een aardingslus. Dat is een koperen geleider van 35 mm² doorsnede op de bodem van de funderingssleuf. Deze draad mag in geen geval in aanraking komen met de funderingsmuren en moet dus met wat aarde bedekt worden. De uiteinden blijven vrij. Die voegt men samen ter hoogte van de aardingsschakelaar.

Aarding in bestaande gebouwen

Sommige oude gebouwen hebben nog geen aarding, of hebben een defecte aarding. Het is onmogelijk om hier een aardingslus te plaatsen. Gelukkig is er een andere oplossing. Je mag namelijk een of meerdere aardingsstaven voorzien (minstens 3 meter van elkaar). Deze metalen pinnen worden 80 cm in de grond geslagen en via aardgeleiders met de elektrische installatie verbonden. De aardgeleider verbindt de aardelektrode met de aardingsonderbreker en de hoofdaardingsklem. De sectie van deze geleider is minimum 16 mm², indien ze voorzien is van een geelgroene isolator, of 25mm² indien ze niet geïsoleerd is.

Wat moet je aarden?

Er zijn verschillende elementen in jouw woning die een aarding nodig hebben. Denk in de eerste plaats aan stopcontacten en lichtpunten. De beschermingsgeleider herken je aan de geel-groen isolatie. Die moet dezelfde doorsnede hebben als de fasegeleider.

Daarnaast krijgen bepaalde metalen delen een beveiliging tegen gevaarlijke spanning. Hiervoor gebruikt men equipotentiaalverbindingen. We onderscheiden twee soorten:

  1. Hoofdequipotentiale verbindingen: voor hoofdleidingen van gas, water en centrale verwarming. Geel-groen draad van minstens 6 mm² doorsnede.
  2. Bijkomende equipotentiale verbindingen: voor de metalen structuren van een badkamer (badkuip, afloop, enz.). Deze verbinding, geïsoleerd met geel-groene draad, heeft een doorsnede van minstens 2,5mm² indien het in een buis geplaatst wordt. Zo niet is een doorsnede van 4mm² verplicht.
Over Ons

Professionele elektricien inschakelen

Een professionele elektricien inschakelen zorgt voor snelle oplossingen bij elektriciteitsproblemen en uitbreidingen. Een ervaren elektricien werkt volgens de A.R.E.I. (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Door deze regelgeving te volgen kan u zeker van zijn dat alles veilig en volgens de normen gebeuren.

Altijd & Over Bereikbaar

Een goede Elektricien is altijd bereikbaar. Helaas is het moeilijk om iemand 24/7 te kunnen bereiken.

Nico Meersman staat 24/7 voor u klaar! Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 u tot 17 u. Voor dringende interventies na 17 u zijn wij altijd telefonisch bereikbaar.

Elektricien In Uw Regio

Nico Meersman is uw elektricien in uw regio. Wij zijn beschikbaar in Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels, Kemzeke, Stekene, Waasmunster, Lokeren, Zele, Lochristi, Beveren, Temse, Kruibeke, Hamme en Dendermonde.